Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru

Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul nostru
Foto: Presidency.ro
Publicat: 28/05/2021, 13:17
Actualizat: 28/05/2021, 14:09

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, de la ora 13.00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Președintele a făcut precizări despre Planului Național de Redresare și Reziliență.

Planul prevede o alocare de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi). Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană trebuie accesați până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026, altfel vom fi nevoiți să returnăm banii.

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de reziliență.

De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. România postpandemiecă este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale, este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri, o țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice. Din fericire, le avem pe amândouă” a declarat Klaus Iohannis.

„Avem nevoie de un plan coerent și de bani”

Sunt foarte mulți bani – circa 80 de miliarde de euro. Sumele sunt relevante doar dacă se materializează cu adevărat. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale, îmbunătățiri ale nivelului de trai.  Se pot finanța reforme de care România are nevoie acută. Este o șansă uriașă, nu avem voie să o irosim”, a mai spus șeful statului.

„PNRR este un plan ambițios”

„Am făcut primul pas, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp e absolut esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Putem construi proiectul unei generații”,  a afirmat președintele României.

„De reușita PNRR depinde în mare măsură cum va arăta viitorul”

„Acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost negociat de actuala coaliție Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde diincolo de mandatul Guvernului.

Abordările politicianiste nu fac decât să șubrezească. Apel către primari ca imediat după aprobarea planului să înceapă deja să pregătească proiectele. România post-pandemică nu e un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să şubrezească şansele sale de reuşită. Acum este momentul ca toate forţele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate şi să susţină cu toate forţele acest efort naţional. Fac un apel la guvernanţi să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât, la nivel central, să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor şi termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autorităţile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească şi să identifice acele proiecte care se încadrează în condiţiile cerute”, este apelul şefului statului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar